Blogi

Rekrytointi: Vuokratöihin vai palkkalistoille?

Kirjoittanut: Petri Heinola, Yksikönjohtaja, Pirkanmaa

 

Nyt kun yhteiskuntamme – mutta myös rekrytointi – on lyhyen, mutta äärimmäisen syvän ja ehkä pitkäkantoisen kriisin keskellä, monien mieliin nousee kriisin jälkeinen rekrytointi ja työllistymisen mahdollisuudet. On varmaa, että moni menettää työpaikkansa yritysten taloudellisten ja toiminnallisten mahdollisuuksien kiristyttyä. Me tulemme näkemään monen tutun työnantajan poistuvan katukuvasta ja verkkosivuilta.

Itse uskon kuitenkin, että yhteiskuntamme tulee selviämään tästäkin savotasta, niin kuin se on selvinnyt monesta muustakin työelämään vaikuttaneesta kriisistä aiemminkin.

Henkilöstöpalveluala on ollut näissä aiemmissa savotoissa se keino, jota monet epävarmassa tilanteessa olevat yritykset ovat käyttäneet päästäkseen taas kannattavan bisneksen tielle. Vuokratyövoiman rekrytointi poistaa riskejä, kun tuotanto-, myynti-, palvelu- ja muu liiketoiminta alkaa jälleen vetää ja resursseja tarvitaan lisää, mutta edelleen riskinkantokyky on rajoittunut.

 

Henkilöstötalot luotettavia työnantajia

Myös sellaisien henkilöiden, joiden kohtaloksi tulee olosuhteiden normalisoituessa etsiä itselleen uusi työnantaja, voivat kääntyä luottavaisina rekrytointitalojen puoleen. Me olemme luotettavia palkanmaksajia ja hyvien asiakassuhteiden kautta pystymme tarjoamaan sitä soveliasta työtä niitä etsiville. Noudatamme kaikin osin voimassa olevia työehtosopimuksia ja selvitämme yrityksissä tehdyt paikalliset sopimukset. Näin vuokratyötä tekevät henkilöt ovat täysin samassa asemassa kuin alalla toimiviin yrityksiin palkatut työntekijät.

Yhtenä suurena etuna on myös palveluidemme käyttämisen vaivattomuus. Usein työnhakija kokee useiden hakemusten tekemisen ja oman historian kirjoittamisen auki kovin työlääksi. Meidän asiantuntijoidemme osaaminen on hakijoiden käytettävissä ilman eri korvausta ja he myös huolehtivat siitä, että hakijan osaamista etsivät yritykset myös saavat hakijasta ajan tasalla olevat dokumentit.

 

Virheellinen rekrytointi käy kalliiksi

Mikäli päädytään tekemään rekrytointi suoraan yrityksen omille kirjoille, tässä tilanteessa on syytä toimia tarkasti. Nyt ei ole varaa tehdä vääriä päätöksiä, sillä virheellinen rekrytointi tulee todella kalliiksi ja siinä ei ole voittajia, vain ainoastaan pettyjiä.

Kun yrityksillä on tarve saada osaamista nopeasti lisää käyttöönsä, tämä maltti on vaarassa unohtua. Luotetaan intuitioon ja ollaan valmiita tekemään nopeita päätöksiä. Ei perehdytä kandidaatin taustoihin, ei edes tarkisteta suosituksia. Kandidaatit, jotka ovat tässä poikkeustilanteessa menettäneet työnsä ja ovat jopa epätoivoisessa tilanteessa saadakseen itselleen ansiotyötä, osaavat kyllä puhua mustan valkoiseksi ja tuoda esiin vain niitä seikkoja, joita rekrytoivan yrityksen edustaja haluaa kuulla.

Me rekrytoinnin ammattilaiset osaamme haastatteluissa ja taustatöissä kaivaa esille ne puolet kandidaateista, joiden perusteella valinta on turvallista tehdä tai joissain tapauksissa jättää tekemättä suuremman vahingon välttämiseksi. Kandidaatin kannalta toiminta kanssamme on turvallista, koska meiltä saa ajan tasaiset tiedot rekrytoivasta yrityksestä ja toimenkuvasta ilman sokerihuuruisia myyntipuheita.

 

Ketkä pärjäävät nyt? Rekrytointi kannattaa muistaa!

Yleensä työelämää ravistelleiden suhdanteiden jälkeen parhaiten ovat pärjänneet ne yritykset, jotka ovat reagoineet tilanteeseen ajoissa ja valmistautuneet markkinoiden elpymiseen. Toimenpiteiden joukossa on merkittävänä puolena henkilöstötarpeiden selvittäminen.

Joillakin yrityksillä on vääristynyt kuva siitä, että sopivia ja halukkaita työntekijöitä on kyllä olemassa ja ne hakeutuvat meidän yritykseemme sitten, kun laitamme haut auki. Etulyöntiaseman saavat ne yritykset, jotka valmistautuvat huolella ja hyvissä ajoin.

Myös rekrytointeja voi tehdä etukäteen, eli haastatella valmiiksi riittävästi sopivia henkilöitä ja sopia heidän kanssaan työn aloittamisesta siihen ajan kohtaan, jolloin markkinat taas alkavat toimia. Näin toimimalla varmistetaan mahdollisimman pienet häiriöt liiketoiminnan normalisoimisessa.

Kaikesta epätietoisuudesta huolimatta aurinkoista kevättä ja pitäkää itsestänne sekä toisistanne huolta!

 

Petri Heinola,
Yksiköjohtaja
Tampere

Yhteystiedot