Ikäsyrjintää rekrytoinnissa? Totta vai pelkkä narratiivi?

Ikäsyrjintä rekrytoinnissa on ollut viime aikoina kuuma puheenaihe. Ikäsyrjintä on rekrytoinnissa todellinen ja valitettava ilmiö. Lisäksi on hyvä kuitenkin muistaa myös rekrytoivien yritysten näkökulma. Lue lisää aiheesta tässä blogikirjoituksessamme.

Yrityksien näkökulma

Ikäsyrjintä rekrytoinnissa on viime aikojen hittiaihe, josta käydään keskustelua päivittäin. Yrityksen näkökulmasta on kuitenkin tärkeää keskittyä työntekijän tuottamaan lisäarvoon ja siihen, kuinka hyvin työnhakija vastaa yrityksen tarpeisiin. Tämä näkökulma haastaa kokeneita työnhakijoita pohtimaan rehellisesti omaa tilannettaan ja parantamaan sitä kautta ”kilpailukykyään”.

Kokemuksemme mukaan yritykset haluavat löytää parhaan mahdollisen henkilön tehtävään riippumatta hänen iästä. Kokeneiden työnhakijoiden tuominen tiimiin voi olla suuri etu, mutta se edellyttää, että hakijat ovat realistisia omien taitojensa, osaamisensa ja markkinoiden sekä työelämän vaatimusten suhteen.

Voi kuulostaa jonkun korvaan kovalta mutta fakta on että yrityksille on tärkeää, että työntekijät tuottavat tuloksia. Hakijoiden tulee kyetä osoittamaan, miten heidän kokemuksensa ja taitonsa ja osaamisensa tuovat konkreettista lisäarvoa yritykselle.

Moderni työympäristö muuttuu nopeasti, ja työnantajat arvostavat työntekijöitä, jotka voivat mukautua uusiin teknologioihin ja työmenetelmiin. Kokeneiden työnhakijoiden on tärkeää osoittaa, että he ovat valmiita oppimaan ja kehittymään.

Rekrytointi ja perehdytys ovat yritykselle merkittäviä panostuksia ja kustannuksia. Kokeneiden työnhakijoiden tulisi pystyä vakuuttamaan työnantajat siitä, että heidän palkkaamisensa on investointi, joka maksaa itsensä takaisin.

Haasteita kokeneille työnhakijoille

Kaikkien mutta etenkin kokeneiden työnhakijoiden tulisi ottaa itsereflektointi vakavasti ja haastaa itseään olemaan rehellisiä omasta tilanteestaan. Tässä muutamia vinkkejä.

Ensiksi, pohdi ja kirjaa ylös urasi merkittävimmät saavutukset. Miten nämä saavutukset voivat tuoda lisäarvoa tulevalle työnantajalle? Ole valmis kertomaan konkreettisia esimerkkejä, jotka osoittavat kykysi tuottaa tuloksia. Mieti, miten kokemuksesi ja taitosi erottavat sinut muista hakijoista. Tunnista uniikit vahvuutesi ja opi viestimään ne selkeästi ja vakuuttavasti.

Toiseksi, arvioi, ovatko taitosi ajan tasalla suhteessa haettavaan tehtävään. Mitkä uudet teknologiat ja menetelmät ovat alallasi tärkeitä? Ole valmis investoimaan aikaa ja resursseja näiden taitojen oppimiseen. Harkitse lisäkoulutusta, kursseja tai sertifikaatteja, jotka voivat parantaa kilpailukykyäsi.

Kolmanneksi, näytä, että olet joustava ja valmis oppimaan. Kerro esimerkkejä tilanteista, joissa olet sopeutunut uusiin haasteisiin ja oppinut nopeasti uusia taitoja. Ole valmis muuttamaan toimintatapojasi ja omaksumaan uusia työskentelytapoja.

Neljänneksi, käytä ammatillisia verkostoja löytääksesi työmahdollisuuksia ja saadaksesi suosituksia. Monet työpaikat täytetään verkostojen kautta, joten aktiivinen verkostoituminen voi olla ratkaisevaa. Osallistu alan tapahtumiin, seminaareihin ja verkostoitumistilaisuuksiin pysyäksesi ajan tasalla ja luodaksesi uusia kontakteja.

Johtopäätös

Ikäsyrjintä rekrytoinnissa on todellinen ilmiö, mutta sen ei pitäisi estää kokeneiden työnhakijoiden työllistymistä tai yrittäjien mahdollisuutta löytää oikeat työntekijät. Työnantajien näkökulmasta tärkeintä on työntekijän tuottama lisäarvo ja sopeutumiskyky. Kokeneiden työnhakijoiden tulisi tehdä rehellistä itsereflektointia, päivittää taitojaan ja osoittaa, miten he voivat tuoda merkittävää lisäarvoa yritykselle. Näin voidaan luoda vahvempi ja osaavampi työyhteisö, joka hyödyttää kaikkia osapuolia.

Meidän kauttamme on rekrytty useita +55 vuotiaita ja tullaan varmasti rekryämään tulevaisuudessakin.

Blogi

Jari Nokkonen

Jaa artikkeli

Uusimmat artikkelit